Gezond en fit voelen door gezond voedsel.

Meningen verschillen nogal over wat gezond voedsel nou precies is. Er zijn verschillende meningen over wat gezonde en niet gezonde voeding is.

Ons uitgangspunt is dat gezonde voeding is om gezond en fit te blijven. De hedendaagse voeding heeft dikwijls sporen van bestrijdingsmiddelen in zich opgenomen en bij productie van makkelijk te bereiden voedsel wordt heel veel gebruik gemaakt van toevoegingen. De zogeheten E-nummers.

Er is vrijwel geen etiket te vinden waarop geen ‘toevoegingen’ op staat. Wanneer je graag gezond en fit wil zijn is het verstandig om bewerkte voeding te vermijden. Het is een feit dat voedsel wat niet biologisch is en wat uit de fabriek komt van mindere kwaliteit is dan vers en biologisch.

Daarbij is het raadzaam om gevarieerd te eten en voor gezonde, volwaardige voedingsmiddelen kiezen. Volgens de Schijf van Vijf kun je het beste veel groenten, fruit en volkoren producten eten. Voedingsexperts pretenderen tegenwoordig dat het regelmatig inruilen van dierlijke producten voor plantaardige voeding een positief effect kan hebben op het lichaam. Dat doe je door te variëren met (verse en uiteraard onbewerkte), noten, zaden, peulvruchten, paddenstoelen en eieren.

Ondanks dat we zo natuurlijk mogelijk en verse producten eten komen we nog steeds essentiële voedingstoffen tekort. Een oorzaak hiervan is dat wij bijvoorbeeld niet de juiste voedsel samenstellingen toepassen. Dit doet soms afbraak aan essentiële voedingsstoffen die wij binnenkrijgen.

Dit probleem kan daarentegen ook worden tegengegaan met voedingsstoffen uit andere specifieke plantaardige voedingssupplementen of vruchten die vele malen meer essentiële voedingsstoffen bezitten dan de bovengenoemde voedingsmiddelen. In dat geval komen we al snel op het gebied van voedingsmiddelen dat in de huidige trend superfoods worden genoemd.

Superfoods is plantaardig voedsel dat een grote hoeveelheid specifieke voedingsstoffen bevat. Deze term mag alleen worden gebruikt als de producten zeer voedzaam, gezond en natuurlijk zijn. Een evident meerwaarde is uiteraard wanneer de desbetreffende dan ook biologisch geteeld zijn

Een richtlijn bij het maken van gezonde keuzes is om zoveel mogelijk natuurlijk, zonder kunstmatige toevoegingen en gevarieerd te eten. Het is daarom gewenst om zoveel mogelijk biologische en voedzame voedingsmiddelen te nuttigen. Ondersteuning als aanvulling op voedingspatronen kan ook gevonden worden in biologische Voedingssupplementen. Het immuunsysteem heeft dit nodig!

Doorgaans wijzen veel wetenschappelijke onderzoekers op het belang van het gebruik van voedingssupplementen met als belangrijkste redenen dat het voedsel tegenwoordig in tegenstelling tot vroeger verarmd is door chemische stoffen, conserveringsmiddelen en pesticiden die in het productieproces en het verwerkingsproces worden toegepast.

Go top