WAT IS AYURVEDA – Iedereen die zich voor gezondheid interesseert, heeft de naam op zijn minst al eens gehoord, maar wat is Ayurveda nou precies? Een eerste stap dichterbij biedt de vertaling van het begrip. Het woord Ayurveda stamt uit het Sanskriet, de taal van de grote klassieke, Indische cultuur en bestaat uit de woorden “Ayus” voor leven en “Veda” voor wijsheid. Ayurveda betekent dus eigenlijk niets minder dan “Levenswijsheid”.

Het fundament van deze wijsheid vormt de kennis van de eenheid van het leven. In overeenstemming met  Ayurvedische opvatting kan het lichaam niet los van de ziel gezien worden noch de mens van zijn omgeving. Er zijn talrijke wisselwerkingen en complexe verbindingen. Ayurvedische diagnoses en therapieën houden dan ook altijd rekening met alle levensomstandigheden van mensen zoals emoties, verstand, lichaam, verhoudingen, sociaal leven en de invloed van tijdstippen en seizoenen.

De Ayurvedische behandelingen zijn veelzijdig. Ze Zijn gebaseerd op een gefundeerde ervaring, afgestemd op de individuele constitutie, omvatten een natuurgeneeskunde met meer dan 3.000 verschillende soorten planten en kruiden, kennen verschillende reinigingstechnieken (bijv. Panchakarma) weten hoe u zich het beste kunt ontspannen (bijv. door oliemassages) en combineert dat alles met een spirituele yoga- en meditatiepraktijk.

Welzijn creëren en ziekte voorkomen is te allen tijde het hoofddoel, maar in het kader van authentieke, originele Ayuredakuren kunnen ziektes en in het bijzonder chronische aandoeningen zoals reuma en hoge bloeddruk, ook genezen dan wel verlicht worden. Dus wat is Ayurverda? Ayurverda is een multitalent!

Ayurvedische voedingssupplementen en kruidenpreparaten zijn voornamelijk verkrijgbaar in tabletten of capsules, maar ook in vloeibare vorm. De werkzame stoffen in kruidenpreparaten en voedingssupplementen hebben allerlei verschillende effecten zoals eetlustremmend, kalmerend of andere gezondheid bevorderende werkingen.

een vijzel waar Ayurveda in gemalen word.
Go top